Ministrul Marcel Boloș a participat la Adunarea Generală a UNCJR


Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a participat la Adunarea Generală a UNCJR.

”În anul în care avem cea mai mare pondere a investițiilor în PIB de pănă acum este esențial să contăm pe expertiza președinților de consilii județene în identificarea nevoilor reale ale comunităților locale.

Am avut ocazia să particip astăzi la Adunarea Generală a UNCJR, unde am discutat despre o temă prioritară pentru Guvern: nevoia de eficientizare calitativă a cheltuielilor bugetare.

Cum? Prin creșterea ponderii cheltuielilor cu finanțare din fonduri externe față de cele din surse naționale, dar și a cheltuielilor de investiții în total cheltuieli bugetare.

În anul 2024, cheltuielile destinate investițiilor însumează peste 120 miliarde lei, reprezentând 6,9 % în PIB. Dintre acestea, 81,5 miliarde sunt din fonduri externe.În 2023, cheltuielile cu proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 45,42 mld lei, cu 22,87% mai mari comparativ aceeași perioadă a anului precedent.

Legat de bugetele uat-urilor pentru 2024, vedem în legea bugetului de stat pe anul 2024 o alocarea 25 miliarde lei din sumele defalcate din TVA, iar la subvențiile estimate de la bugetul de stat avem pentru susţinerea derulării proiectelor finanţate aproximativ 1,5 miliarde lei pentru Politica de Coeziune și 6,9 miliarde lei pentru PNRR.

În final, am ținut să le mulțumesc pentru că au înțeles că suntem într-un proces în care statul trebuie să fie exemplu și înainte să avem pretenții față de mediul de afaceri, să fim noi cei care reducem din cheltuielile publice şi utilizăm mai eficient banul public.”, a declarat ministrul liberal Marcel Boloș.

Sursă: Facebook Marcel Boloș













Source link

Mai multe știri