Europarlamentarul Dan Motreanu: Comisia Europeană a prelungit cu șase luni măsurile de susținere a agriculturii din Cadrul temporar de tranziție și criză a ajutorului de stat

Dan Motreanu, europarlamentarul PNL, anunță că statele membre vor putea acorda ajutoare de stat pentru sectorul agricol primar, precum și pentru sectoarele pescuitului și acvaculturii, până la 31 decembrie 2024, termenul inițial fiind de 30 iunie 2024.

,,Potrivit unui material publicat de Euractiv, în ultimii doi ani de zile, România a acordat fermierilor subvenții naționale în valoare de 770 de milioane de euro, fiind pe locul patru în UE la acest capitol.

Prelungirea limitată va permite statelor membre să continue să ofere ajutor fermierilor acolo unde este necesar și să garanteze că măsurile de sprijin în criză sunt puse în aplicare în mod eficient.

În martie 2022, Comisia Europeană a adoptat Cadrul Temporar de Criză privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia europeană în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

În 2023, a fost introdus Cadrul Temporar de Criză și Tranziție (TCTF), plafoanele inițiale privind schemele de ajutor fiind mărite la 280.000 de euro/fermă, 350.000 de euro/întreprindere din sectorul piscicol și 2,25 milioane de euro/companie în alte sectoare. De această reglementare au beneficiat și domenii precum procesarea alimentară și producția de îngrășăminte.

Comisia va lansa, de asemenea, o revizuire a Regulamentului privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol, ținând cont de inflație și de prețurile ridicate ale materiilor prime care afectează sectorul agricol.”,declară europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.