Deputatul Andronache Gabriel: Inițiativă liberală privind gratuitate la emiterea adeverințelor pentru recalcularea pensiilor


Deputatul Gabriel Andronache a anunțat semnarea proiectului de lege, inițiat de liderul Grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, care prevede gratuitatea emiterii adeverințelor pentru recalcularea pensiilor.

„PNL susține calcularea corectă a pensiilor contributive și vine în sprijinul pensionarilor cu pensii mici!”, transmite Andronache Gabriel, deputat PNL.

  • În perioada 1 Septembrie 2024 – 1 Martie 2025 se desfășoară activitatea de recalculare a pensiilor prin includerea sporurilor nepermanente și a acordului global – mica recalculare.
  • Pensionarii care au realizat venituri din acordul global și sporuri nepermanente sau prime pot să ceară recalcularea dacă fac dovada realizării acestor venituri cu adeverințe.
  • Majoritatea pensionarilor se plâng ca firmele care dețin arhivele practică tarife ridicate nejustificat pentru emiterea adeverințelor, uneori costul acestora ridicându-se pentru câțiva ani la mii de lei.
  • PNL vine în sprijinul pensionarilor și prin propunerea legislativă înregistrată ieri, care propune ca în cazul pensionarilor cu pensii de până la 3000 lei, costul adeverințelor să fie achitat de AJPIS-uri, astfel încât costurile percepute pentru adeverințe să nu fie o piedică pentru pensionari.
  • De o facilitate, respectiv suportarea de AJPIS-uri a 1/2 din costul adeverințelor, ar urma să beneficieze și pensionarii cu pensii între 3000 și 6000 de lei.
  • Costurile ridicate percepute pentru eliberarea adeverințelor nu trebuie să fie un impediment pentru cei care au muncit și vor să beneficieze de o pensie contributivă calculată corect.

Sursa: Facebook Andronache Gabriel





Source link

Mai multe știri