Ministrul liberal al energiei, Sebastian Burduja, alături de colegii de la Electrica și Transelectrica, participă la Baku la Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice.
”Avem o agendă plină și am încredere că mă voi întoarce în România cu vești dintre cele mai bune.
Suntem aici în calitate de țara europeană care a reușit cea mai mare reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră după 1990, iar totodată țara care este cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.
Am venit cu multe atuuri pentru a discuta proiectele strategice care pot să îmbunătățească securitatea regiunii și să scadă prețurile la energie, iar în al doilea rând să continue a proteja mediul.
Această reuniune se desfășoară într-un context regional și global cu foarte multe variabile: războiul Rusiei în Ucraina, competiția geopolitică globală, criza climatică și provocările economice. Mizele sunt uriașe, iar oportunitățile pentru România sunt la fel de mari.”, a precizat liberalul Burduja.
Ministrul Sebastian Burduja a participat la reuniunea miniștrilor energiei din Azerbaidjan, Georgia și Ungaria, privitoare la proiectul Coridorului Verde.
”După cum știți, este un proiect îndrăzneț care presupune construirea unui cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu ce va conecta România și Georgia prin Marea Neagră, extinzându-se spre Ungaria și Azerbaidjan. Acesta are potențialul de a transforma România într-o adevărată poartă de acces către Europa pentru energia produsă în zona Mării Caspice.
Suntem pe ultima sută de metri înainte de realizarea companiei de proiect de către CNTEE Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji și MVM Electrical Works. Proiectul va stabili recordul mondial pentru lungimea cablului subacvatic și va însemna securitate energetică mai mare pentru România și prețuri mai mici în facturi pentru români.”, a declarat Sebastian Burduja.
De asemenea, ministrul liberal al energiei a participat la întâlnirile ministeriale organizate de președinția COP și de Grecia referitoare la triplarea energiei regenerabile, dublarea eficienței energetice și întărirea cooperării internaționale pentru tranziția energetică.
”Mesajul meu a fost clar: România inveștește peste 20 miliarde de euro (fonduri europene și private) în construirea de proiecte de generare a energiei verzi, întărirea rețelei și dezvoltarea stocării. Totuși, românii trebuie să simtă, cât mai curând, beneficiile tranziției energetice prin prețuri mai mici și un sistem energetic sigur și stabil. Tranziția energetică nu se poate face pe costul cetățenilor ori a firmelor, ci în beneficiul lor.”, a transmis ministrul Sebastian Burduja.
Sursă: Facebook Sebastian Burduja
Ciprian S.