Consiliul Județean Iaşi a preluat de la Academia Română Casa Memorială ,,Vasile Alecsandri”  de la Mirceşti, pentru a o restaura


Consiliul Județean Iaşi a preluat de la Academia Română Casa Memorială ,,Vasile Alecsandri”  de la Mirceşti, pentru a o restaura.

“A fost una dintre prioritățile mandatului meu de președinte al Consiliului Județean să găsim soluții pentru a rezolva această situație și iată că lucrurile avansează. Așa cum am reușit în acest mandat să restaurăm Bojdeuca lui Ion Creangă, Casa Muzeelor, muzeele „Vasile Pogor” și „Nicolae Gane”, așa cum am identificat soluții pentru muzeul ,,Mihail Sadoveanu”, Palatul Sturdza de la Miroslava și muzeul Constantin Negruzzi de la Hermeziu, așa vom proceda și pentru salvarea casei Alecsandri.

Iașul este capitala culturală a României și investim pentru a conserva clădirile de patrimoniu. Îi mulțumesc colegului meu, Andrei Cazacu, administratorul public al județului Iași, cu care am lucrat și când eram parlamentar, iar din momentul în care a ajuns la Consiliul Județean Iași s-a dedicat întru totul pentru a salva acest obiectiv”, a declarat preşedintele CJ, Costel Alexe.

Casa „Vasile Alecsandri” a fost deschisă publicului în anul 1928, sub egida Academiei Române și a fost inaugurată ca muzeu memorial la 9 iunie 1957.

Clădirea, construită între anii 1861 și 1867, este locul unde poetul a trăit până la sfârșitul vieții. În cei 22 de ani petrecuți aici, „bardul de la Mircești” a compus cea mai mare parte a operei sale (Pasteluri, Legende istorice, Despot-Vodă, Fântâna Blanduziei, Ovidiu, Dumbrava Roșie) și a fost gazda unor nume importante ale secolului al XIX-lea.

În parcul din apropierea casei de la Mircești se află un mausoleu, ridicat, prin grija Academiei Române, în anul 1928, după proiectul arhitectului Nicolae Ghica-Budești, și pictat de Paul Molda. Aici odihnesc Vasile Alecsandri și soția sa Paulina, precum și părinții poetului, Elena și Vasile Alecsandri vornicul.

sursă: CJ Iași, Facebook





Source link

Mai multe știri