Europarlamentarul Daniel Buda a participat la conferința națională „Schimbările climatice – Marile provocări, marile riscuri. Cât de pregătită este România astăzi?”


Europarlamentarul Daniel Buda a participat la conferința națională „Schimbările climatice – Marile provocări, marile riscuri. Cât de pregătită este România astăzi?”.

România se confruntă cu efectele severe ale secetei, care amenință direct securitatea alimentară și stabilitatea economică a sectorului agricol. Peste 2 milioane de hectare de culturi agricole au fost afectate, iar producția de porumb a fost semnificativ redusă”, a spus Daniel Buda.

Liberalul a subliniat în cadrul conferinței faptul că aceste condiții extreme sunt agravate de o infrastructură de irigații insuficient dezvoltată.

Potrivit acestuia, deși România a alocat 400 de milioane de euro pentru irigații în perioada 2014-2020, doar 70% din proiecte au fost realizate, iar acest lucru a dus la o suprafață irigată de doar 1,6 milioane de hectare, dintr-un potențial de 2,7 milioane de hectare.

„Am evidențiat în mod special importanța urgentării investițiilor în infrastructura de irigații, pentru a proteja fermierii de efectele devastatoare ale secetei. În același timp, este crucial să simplificăm procedurile de accesare a fondurilor, astfel încât resursele să ajungă mai rapid la fermieri. Agricultura nu poate prospera fără un suport real și consistent, iar acest suport trebuie să includă atât investiții în infrastructura fizică, cât și în soluții inovatoare de management al apei”, a transmis Daniel Buda, europarlamentar PNL.

Mai multe detalii aici.





Source link

Mai multe știri