Primul campus dual din România a fost ianugurat în Oradea


Primul campus dual din România a fost inaugurat în Oradea. Consiliul Județean Bihor a pus în funcțiune investiția din fonduri europene, cu o valoare de 146 milioane lei, proiect finanțat prin PNRR.

La inaugurare au participat ministra Educației, Ligia Deca, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, președintele Senatului României și Partidului Național Liberal, Nicolae Ionel Ciucă, inspectorul școlar general, Horea Abrudean, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, Florin Birta, prefectul județului Bihor, Marcel Dragoș, și fostul minsistru al Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Campusul de meserii reprezintă un pas important în dezvoltarea sistemului de învățământ dual, prin colaborarea între sectorul public și mediul privat în formarea profesională a elevilor în domenii precum mecanică, instalații și lucrări publice, construcții, electromecanică, electronică și automatizări și chimie industrială. Elevii vor beneficia de o bursă lunară de minimum 400 de lei, cazare și masă gratuite și decontarea transportului”, a transmis conducerea administrației județene din Bihor.

„Este o bucurie nespusă pentru mine să fiu astăzi la deschiderea porților primului campus pentru învățământ dual din România, finanțat prin PNRR. A fost și primul contract de finanțare semnat dintre cele 29 pe care le-am semnat în toată România. Ceea ce se întâmplă la Oradea este un exemplu de bună practică pentru celelalte 28 de consorții duale care sunt în realizare”, a precizat Ligia Deca, ministra Educației.

„Am crezut foarte mult în ceea ce înseamnă renașterea învățământului dual professional. Campusul de la Oradea este o premieră pentru școala românească, o investiție care le oferă tinerilor șansa să învețe meserii într-un mediu modern, pregătindu-i pentru viitor. Știu ce înseamnă un drum vocațional. Adolescent fiind, am decis să merg la un liceu militar și nu am regretat nicio clipă alegerea făcută”, a adăugat Nicolae Ionel Ciucă.

Sursa: Consiliul Județean Bihor





Source link

Mai multe știri