Partidul Național Liberal continuă să pună educația timpurie în centrul planurilor sale de guvernare.
Unul dintre pilonii centrali ai inițiativei este creșterea numărului de locuri disponibile în creșe și grădinițe, precum și îmbunătățirea pregătirii cadrelor didactice din acest sector. PNL își propune să sporească calitatea educației timpurii printr-o formare adecvată a personalului implicat în îngrijirea și educația copiilor. Astfel, accentul este pus pe dezvoltarea unui mediu educațional propice creșterii și învățării copiilor, cu personal calificat și bine pregătit.
În plus, pentru a facilita extinderea serviciilor de educație timpurie, PNL propune acordarea de facilități fiscale operatorilor economici care aleg să înființeze astfel de servicii. Această măsură este menită să încurajeze sectorul privat să contribuie la dezvoltarea infrastructurii educaționale.
De asemenea, sprijinul pentru părinți este o componentă esențială a acestui program. PNL promite să acopere parțial costurile de creșă și grădiniță, oferind astfel un ajutor direct familiilor pentru a-și permite accesul la aceste servicii esențiale.
Această inițiativă reflectă angajamentul pentru un sistem educațional incluziv, care să ofere tuturor copiilor, indiferent de mediul din care provin, o șansă egală la educație de calitate încă din primii ani de viață.
Ligia Deca, Ministrul Educației, a avut o întrevedere cu reprezentanții Fundației Noi Orizonturi privind literația timpurie pentru a discuta despre programele prin care pot fi îmbunătățite politicile educaționale și practicile didactice pe această temă.
Aceasta a precizat că „la discuție, au fost abordate subiecte precum: importanța clasei pregătitoare pentru elevii care nu au frecventat regulat grădinița și/sau primesc puțin sprijin din partea familiei pentru a învăța să citească și să scrie; formarea inițială și continuă a profesorilor de învățământ primar privind dezvoltarea literației timpurii – fundamentele citit-scris; importanța evaluării inițiale a achizițiilor și a predării diferențiate la clasă în învățământul primar”.
„Voi continua, în viitor, discuțiile cu privire la această temă, în acord cu eforturile de creștere a nivelului de alfabetizare funcțională depuse de Ministerul Educației. Cred cu tărie că fiecare copil trebuie să aibă un început bun în mediul școlar”, a mai transmis Ministra Liberală a Educației.
Primăria comunei Ghiroda a scos la licitație proiectul privind creșa din localitate. Investiția are o valoare de 27 milioane lei, fondurile fiind asigurate prin Compania Națională de Investiții.
„Creșa va fi amplasată în zona de după pod a comunei Ghiroda și va oferi servicii de îngrijire și educație timpurie pentru copiii din localitate, contribuind astfel la sprijinirea familiilor și la dezvoltarea armonioasă a celor mici”, a transmis conducerea administrației locale din Ghiroda.
Primarul Ciprian Ciucu: Avem prima creșă publică din Sectorul 6 construită în ultimii 46 de ani
Primarul liberal al Sectorului 6, Ciprian Ciucu a participat la deschiderea primei creșe publice din Sectorul 6, care a fost construită în ultimii 46 de ani.
Primăria Sectorului 6 a comunicat: ”Avem 135 de locuri pentru ei și le oferim cele mai bune condiții. Este singura creșă din București care respectă ultimele standarde de autorizare stabilite de Ministerul Educației și este administrată de colegii de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6. Nu avem mai mult de nouă copii la o grupă, pentru ca fiecare micuț să beneficieze de atenția personalului. Și am amenajat și un super loc de joacă.”.
Dâmbovița: Fonduri europene pentru realizarea unei creșe la Dărmănești
Comuna Dărmănești va beneficia de o finanțare de pentru a realiza o creșă cu 50 de locuri. Creșa va fi amenajată în școala veche din Mărginenii de Sus. Potrivit primarului liberal Valentin Mihalache, finanțarea prin PNRR va asigura amenajarea spațiului, dar și dotarea cu mobilier, echipamente și jucării, precum și susținerea transportului și a hranei pentru copiii din comună în primul an de funcționare.
Piatra Neamț: Primăria a demarat încă de anul trecut construcția a două noi creșe
Primăria municipiului Piatra Neamț a a demarat încă de anul trecut construcția a două noi creșe, conform declarațiilor făcute de primarul Andrei Carabelea.
„În ultimii 20 de ani în Piatra-Neamț nu s-a mai construit nicio creșă. În ultimii doi ani, am obținut finanțări pentru construcția a două noi creșe, care vor oferi servicii de educație timpurie pentru peste 100 de copii și am adoptat strategii care să rezolve un deficit istoric al locurilor din creșe”, a spus edilul liberal Andrei Carabelea.
În concluzie, inițiativele promovate de Partidul Național Liberal pun un accent major pe dezvoltarea și extinderea accesului la educația timpurie, atât prin investiții în infrastructura creșelor și grădinițelor, cât și prin formarea adecvată a cadrelor didactice.
Proiectele locale din diverse județe, precum Timiș, Dâmbovița sau Piatra Neamț, reflectă o preocupare la nivel național pentru a îmbunătăți accesul copiilor la educație de calitate, sprijinind în același timp familiile prin măsuri financiare și fiscale. Astfel, PNL își menține angajamentul pentru crearea unui sistem educațional inclusiv și modern.
Ciprian S.