Ministrul Marcel Boloș a avizat indicatorii tehnico – economici pentru obiectivul de investiţii „Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni”.
Potrivit liberalului, este o porțiune de 93 km din cei 311 km pe care îi va avea Autostrada Unirii (A8), ce va lega Moldova de Transilvania.
„Vorbim despre o investiție totală de peste 26 miliarde lei, asigurată din #banieuropeni prin Programul Transport 2021-2027 şi de la bugetul de stat. Este un pas important pentru Autostrada Unirii, al cărei impact va fi enorm: va spori competitivitatea națională și va poziționa țara noastră ca un nod de legătură strategic în Europa de Est.”, a spus Marcel Boloș.
Investiție în mobilitate care va consolida poziția României în cadrul rețelelor europene de transport
Ministrul a afirmat că este o investiție în mobilitate care va consolida poziția României în cadrul rețelelor europene de transport. Pe termen lung, acest proiect va sprijini o dezvoltare economică echilibrată, oferind Moldovei instrumentele necesare pentru a deveni un actor economic puternic la nivel național și regional.
„Mă bucur că aceste investiții strategice prind viață rând pe rând: Pentru cei care nu știu, ca ministru al fondurilor europene am reușit aprobarea pentru 2021-2027 a unui program special dedicat sectorului transporturilor, care peste 305 km drumuri noi sau reabilitate, 2.370 km de drumuri dotate cu elemente de siguranţă rutieră, 150 km linii de tramvai și metrou reconstruite sau modernizate și 64 km de căi ferate reconstruite sau modernizate. Aceasta este strategia pe care ne-am asumat-o: să asigurăm absorbția integrală a fondurilor europene alocate prin Politica de Coeziune de 46 miliarde Euro, precum și prin Mecanismul de Redresare și Reziliență de peste 29,7 miliarde Euro, ceea ce însemnă să acoperim partea de cofinanțări de la bugetul de stat.”, a subliniat Marcel Boloș.
Pentru următorii ani, planificarea bugetară pe termen mediu corespunde cu implementarea unui volum de investiții ce ne plasează pe locuri fruntașe în UE: de peste 7,9% din PIB în anul 2025, 7,7% din PIB în anul 2026, 6,5% din PIB în anul 2027.
sursă: Marcel Boloș