Cheia continuării investițiilor private în România: menținerea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani


Cheia continuării investițiilor private în România: menținerea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani.

Schimbările în politicile fiscale de impozitare trebuie să ia în considerare atât ciclurile prin care trece o economie, cât și ritmul creșterii economice reflectat în PIB.

Guvernul trebuie să se asigure totodată că politicile de impozitare nu descurajează investițiile private într-o economie, iar cota unică de impozitare este necesară, cel puțin pe termen mediu, pentru încurajarea mediului de afaceri care susține creșterea PIB-ului.

Investițiile private sunt motorul principal al creșterii economice, contribuind la crearea de locuri de muncă, inovație și dezvoltare: fără menținerea cotei unice de impozitare, mediul de afaceri şi investitorii ar putea fi descurajați să injecteze capital în economie, ceea ce ar putea duce la o stagnare economică. În timp ce statele din Vestul Europei, precum Germania, Franța sau Olanda, au ajuns deja la un nivel de investiții satisfăcător care să permită populației un nivel de bunăstare ridicat, România nu se află încă la același nivel de dezvoltare economică și investiții ca statele din Vestul Europei care au avut decenii de stabilitate politică și economică pentru a-și construi infrastructuri robuste și investiții constante.

Aceste țări beneficiază de un climat de afaceri matur, în care impozitarea progresivă nu descurajează semnificativ investițiile private, datorită forței lor economice și a piețelor interne mari și stabile. România nu a ajuns la acest nivel de dezvoltare chiar dacă înregistrează creșteri economice constante în ultimele decenii. În ultimii 4 ani, în timpul guvernărilor liberale, România a înregistrat cele mai semnificative creșteri economice post-pandemie – 5,7% în anul 2021 și 4,1% în anul 2022, menținând România în topul statelor membre la nivelul UE privind creșterea economică. O caracteristică importantă a guvernări liberale și a aportului liberal în politicile guvernamentale din ultimii 5 ani a fost reprezentantă de o creștere continuă a nivelului investițiilor la nivel național.

Ponderea investițiilor naționale la sfârșitul anului 2019 era de 23% din PIB din care 3,5% investiții publice și 19,5% investiții private, însumând un total de 244 mld lei ca valoare nominală. În anul 2023 acestea aproape ca s-au dublat crescând cu 3,9% ca pondere în PIB, la 26,9%, din care 5,3% investițiile publice și 21,6% investiții private, atingând un total de 431 mld lei ca valoare nominală. În ceea ce privește soldul numerar al investițiilor publice finanțate, acestea au depășit pentru prima data valoare de 100,7 mld lei în anul 2023, Partidul Național Liberal fiind cel care a solicitat la momentul elaborării bugetului general consolidate, un nivel de minim 6,3% din PIB dedicat investițiilor publice pentru anul 2023.





Source link

Mai multe știri